BERGEN - De provincie houdt de grondwaterstand bij de Zeeweg (N510) in Bergen nauwlettend in de gaten.


Hoge grondwater zorgt voor wateroverlast

In Bergen is veel wateroverlast geweest door het hoge grondwater. Dit zorgde eerder dit jaar voor ondergelopen kelders en sportparken. Ook waren sommige duinpaden niet meer te gebruiken. Door veel regen stroomde het water zelfs de Zeeweg (N510) op. De provincie houdt de Zeeweg (N510) dan ook nauwlettend in de gaten.

Waterwagens staan weer klaar

In het najaar neemt de kans op regen toe. Om te zorgen dat het verkeer de komende tijd veilig over de Zeeweg kan blijven rijden, neemt de provincie opnieuw maatregelen. Er zijn grotere pompen geplaatst en waterwagens staan klaar om overtollig water van de weg te pompen.

Verkeersveiligheid voorop

Als het grondwater te veel stijgt kunnen de pompen en waterwagens niet al het water afvoeren. Het water blijft dan staan op de Zeeweg. In dat geval kan de provincie de rijbaan waar water op ligt, afsluiten voor verkeer. Water op de rijbaan kan zorgen voor aquaplaning ofwel watergladheid, waardoor auto's lastiger te besturen zijn. Dat wil de provincie vanwege de verkeersveiligheid voorkomen.

Blijvende oplossing

De provincie begrijpt dat bewoners, ondernemers en bezoekers hinder ondervinden als de weg is afgesloten en het verkeer uit beide richtingen, ‘om-en-om’ over 1 baan rijdt. Daarom werkt de provincie aan een blijvende oplossing voor de Zeeweg. Het onderzoek naar het aanleggen van een pompsysteem om de grondwaterstand te verlagen (bronbemaling) en het ophogen van de weg is in volle gang. Het onderzoek is eind 2024 afgerond. Dan wordt bekend welke oplossing gekozen wordt en wanneer de werkzaamheden starten.

Bij het uitwerken van de maatregel moet de provincie rekening houden met onder andere het Natura2000-gebied, gronden die eigendom zijn van een particulier, de omgeving, kosten en de doorlooptijd van benodigde vergunningen.