BERGEN - Molens horen bij Nederland. We hebben er nog circa 1200 in ons land. Daar moeten we zuinig op zijn! Ze sieren het landschap en zijn ingenieuze staaltjes techniek. Veelal worden ze bediend door gediplomeerde vrijwilligers. Deze zijn hard nodig, want stilstand betekent voor een molen achteruitgang.
In 2017 heeft de UNESCO ingezien hoe uniek het ambacht van molenaar eigenlijk is en heeft het daarom toegevoegd aan de Internationale Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.
Tijdens de aankomende Open Monumentendagen op 9 en 10 september staat het ‘levend erfgoed’ centraal. Een goed moment om ook het molenambacht eens extra aandacht te geven.
De Philisteinse molen en de Wimmenumer molen slaan de handen ineen en verwelkomen bezoekers op beide dagen. Er vaart een gratis boot tussen beide molens heen en weer, zodat u twee molens in één keer kunt bezoeken. Bij voldoende wind zijn beide molens in vol bedrijf en wordt er polderwater opgemalen.
Zie hoe de zeilen worden voorgelegd, welke knopen er allemaal bestaan, hoe de molen op de wind gekruid wordt en hoe de wieken in gang worden gezet. U zult verbaasd staan over het vernuft waarmee de molens al eeuwenlang gebouwd zijn.
De Wimmenumer molen is normaal gesproken niet voor publiek toegankelijk, maar opent nu graag haar deuren voor u. Stapt u in de woonkamer van eigenaar Eric Zwijnenberg, de molenaar en mede-oprichter van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Hij weet letterlijk alles over molens. Hij zal worden geassisteerd door twee jonge molenaars in spe: Kalle de Wijn (13 jaar) en op zaterdag Bauke Hobbs (14 jaar) en zondags door molenaar Wilco Dijk.
De Philisteinse molen is eigendom van de Gemeente Bergen en is het hele jaar door te bezoeken als u ziet dat de molen draait en de vlag waait. Daar is een enthousiast team aan het werk: Henk Schoonheim, Frank Bilsen, Tessa Krop en Loets in ’t Veld. Ze laten u graag de geheimen van de molen zien.
Het beste wandelt u in een kwartiertje vanaf de Voert (ter hoogte van boer Jonker) langs de Ringvaart naar de Philisteinse molen. Een prachtige wandeling! Een andere mogelijkheid (ook te fietsen) is via het grindpad langs de nieuwe boezemberging. De ingang daarvan ligt aan de Kolonel Sneepweg tegenover de Bosmolen.
De Wimmenumer molen is bereikbaar via de Krommedijk buiten Egmond aan den Hoef, maar voor de gelegenheid nu dus ook via de Philisteinse molen in de stoere vlet van vrijwillig schipper Loets. U bent van harte welkom!
Meer info over de molens kunt u lezen op www.philisteinsemolen.nl en op Instagram ‘de_Wimmenumer_molen’.
Mocht u geïnteresseerd raken om de opleiding tot molenaar te gaan volgen, weet dan dat nieuwe molenaars broodnodig en van harte welkom zijn. Kijkt u eens op https://gildevanmolenaars.nl.