BERGEN - Proeflokaal De Boom houdt tap-takeover samen met Brouwerij STOKED ter gelegenheid van unieke brouwtraditie: Zoigl

Proeflokaal de Boom is de tweede locatie in Alkmaar waar Zoigl op tap verkrijgbaar is, en hiermee de tweede “Zoigl-stube” van Alkmaar. Voor hun tweede bier hebben de brouwers zich laten inspireren door een eeuwenoude brouwtraditie uit Duitsland. Het bier Zoigl past qua karakter perfect bij de winter. De brouwers willen zoveel mogelijk van de eeuwenoude traditie behouden en is een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie. De brouwtraditie is inmiddels bekend in heel Nederland doordat het programma Binnenste Buiten (Kro-NCRV) er aandacht aan besteedde.

Een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie

Het brouwen van Zoigl is een diepgewortelde traditie die nog enkel standhoudt in een klein gedeelte van Beieren. Het is een ongefilterd bier van lage gisting dat al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen in een gemeenschappelijke brouwerij. Tegenwoordig koesteren nog maar vijf gemeenten deze traditie en neemt het aantal Kommun Brauereien met brouwrecht af, waarmee het traditionele Zoigl-bier een bedreigde biersoort is. Het unieke van het brouwen is dat na het brouwen in de Kommunbrauhaus de lagertanks mee naar huis werden genomen. Zodra het bier voor consumptie gerijpt was hing de Zoigl waard een zogenaamde Zoigl ster aan de gevel. Een teken dat iedereen welkom was om het te komen proeven. En zo kwam het dat je Zoigl enkel kon proeven in deze huiskamercafés waar het bier vers voor je getapt werd. . De brouwers willen met de introductie van Zoigl een jaarlijkse traditie starten voor alle bierliefhebbers van Nederland.

Proeflokaal De Boom; biercafe pur-sang en ultieme ontmoetingsplaats

De brouwers introduceren Zoigl met respect voor de oude traditie en voorzien elke STOKED! Zoigl-stube, die Zoigl op tap heeft van een STOKED! Zoigl uithangbord. Zoigl eens per jaar wordt gebrouwen zal het bier maar kort verkrijgbaar zijn. Zoigl staat voor de brouwers symbool voor samenzijn, vriendschap en ontmoeting, en ook voor een hechte community. Proeflokaal de Boom stond bij de brouwers hoog op het verlanglijstje om er een Zoigl-stube van te maken. Het is natuurlijk een begrip in Alkmaar met 14 speciaalbieren op tap en ruim 100 op fles, maar natuurlijk ook omdat het gevestigd is onder het nationaal biermuseum. Echt een bijzonder café, waar Zoigl helemaal tot zijn recht komt. De brouwers zijn heel blij met biersommelier Richard en hebben al contact met hem, sinds ze ook hun eerste bier Unfiltered Lager aan hem laten proeven.

Richard Moerkerk, internationaal biersommelier van proeflokaal de Boom vult aan “Ik ben erg enthousiast over de kwaliteit van de bieren die ze brouwen en doe ter gelegenheid ook de STOKED! Unfiltered Lager op tap. Kortom: ik ben STOKED! en ga all-in met een tap-take- over. Toen ze mij benaderen om ook Zoigl op tap te nemen, en het bijzondere verhaal erachter vertelde aarzelde ik geen seconde, maar ik moest door alle maatregelen even wachten op het juiste moment. Het hele idee, achter Zoigl vind ik geweldig. Dat de timmerman nog aan tafel zit bier te drinken met de rechter spreekt mij enorm aan en dit staat letterlijk ook op onze website. Proeflokaal De Boom heeft ook een mooie mengelmoes van vaste lokale gasten en toeristen van over de hele wereld. Dit komt natuurlijk ook omdat wij gevestigd zijn boven het Nationaal Biermuseum en dit sluit ook mooi aan hoe de Zoigl anno nu wordt beleefd in Duitsland. De stijl is ontstaan in kleine Duitse gemeenschappen zonder zelfstandige brouwerij. De gemeenschap stichtte een brouwhuis waar verschillende brouwers uit het dorp hun bier kunnen brouwen. Als het bier klaar was hing de brouwer een teken in de vorm van een davidster (de zes hoeken zijn een verwijzing naar de elementen aarde, water en vuur en de ingrediënten water, mout en hop) aan zijn gevel, om te laten zien dat men welkom was om bier te komen drinken. Als het bier op was werd het teken doorgeven aan een andere lokale brouwer. Ik vind het super dat ze deze traditie nu in Nederland introduceren en ik vind het leuk om het Zoigl-uithangbord van SOEPP over te nemen.

Het bier
De brouwers hebben moderne brouwtechnieken toegepast voor een ambachtelijke versie van Zoigl. Traditionele ingrediënten zijn gecombineerd met favoriete mouten en Nobel hoppen en geven deze nieuwerwetse Zoigl een unieke smaakbeleving. . Biersommelier Richard Moerkerk beschrijft het bier als volgt: “Zoigl is ook een ondergistende bierstijl. De Zoigl van STOKED! is donkerkoperachtig van kleur en met een aangenaam moutige geur, zoals je van een lager mag verwachten. De smaak is heel licht rokerig, iets zoet, rond en doordrinkbaar. “

Verkrijgbaarheid
Via de website van de brouwers stokedbeer.com houden ze een plattegrond bij waar je op dit moment Zoigl kunt verkrijgen. Iedere locatie koopt namelijk op voorhand een beperkt hoeveelheid in en op is op. Op die manier wordt het tijdelijke karakter van de winterbrouw - die deze Zoigl is - onderstreept. Daarnaast is Zoigl ook via hun website te bestellen.