BERGEN AAN ZEE - Het allernieuwste wapen in de strijd tegen de plastic soep wordt ingezet op het Nederlandse strand. Zondag 8 september verschijnt TITI, de Trash Turtle, in Bergen aan Zee bij paviljoen Noorderlicht. Een kunstwerk en recycle-container in één. Een schildpad die aandacht vraagt voor de plastic soep en het hergebruiken van PET-flesjes en blikjes.

Virale vis
Deze winter ging een foto wereldwijd de sociale media over. De GOBY, een charmant visje met transparant stalen frame, die bezoekers van een Indiaas strand aanspoort om plastic flesjes op te ruimen en in te zamelen. De foto werd massaal gedeeld en er verschenen varianten op stranden in Bali, Mexico en Thailand. En nu is er dan ook de eerste variant in Nederland: TITI, een schildpad die lege plastic flesjes en blikjes eet.

Afval is grondstof
“Het is zonde. De PET-flesjes en blikjes die in de natuur verdwijnen schaden niet alleen planten en dieren, maar kunnen ook prima gerecycled worden. Het is geen afval maar een grondstof”, zegt Gaby van Wonderen van de Bergense cleanup-organisatie Love Not Waste. “Maar dan moet het wel in de recycle-stroom belanden.” Samen met kunstenaar Jerome Bech en horeca-ondernemers Jeroen Klepper en Koert-Hans Smit smeedde ze daarom een plan voor TITI, de Trash Turtle, kunstwerk en recycle-afvalbak ineen.

Adoptie-ouders
Ze gingen op zoek naar ‘adoptie-ouders’ ter financiering en promotie van het dier en werd overdonderd door de enthousiaste reacties. “Meer dan 35 deelnemers hebben zich de afgelopen weken gemeld. Families, vriendengroepen, bedrijven. We konden direct aan de slag. Er werd gerecycled staal ingekocht en met veel smeed- en laswerk werd TITI in record-tempo vervaardigd, een waanzinnig dier van ruim 4 bij 2 meter. Een oud palingnet doet dienst als opvangzak voor de flesjes en blikjes.

Geen statiegeld
De afgelopen jaren zijn diverse initiatieven gestart om zwerfvuil op de stranden in binnen- en buitenland terug te dringen. Toch lijkt het groeiend bewustzijn de enorme groei aan afval niet te kunnen stoppen en overheden in Europa zijn verdeeld over de aanpak. De Nederlandse frisdrankindustrie krijgt tot en met 2020 de tijd om zelf met een oplossing te komen. Lukt dat niet, dan zal statiegeld op PET-flesjes vanaf 2021 ingevoerd worden.

Alternatieve aanpak
Milieu-organisaties blijven onderstrepen dat de invoering veel te lang op zich laat wachten en dat ook blikjes van fris- en energiedranken onder de regeling zouden moeten vallen. Zij zoeken daarom tot die tijd naar creatieve en alternatieve oplossingen. TITI de Trash Turtle is daar een goed voorbeeld van, dat hopelijk veel navolging krijgt in andere Nederlandse kustgemeenten.