EGMOND/CASTRICUM - Op 12 augustus is de 12e etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2019 die loopt van Egmond aan Zee naar Castricum aan Zee. Wethouder Jan Houtenbos heet alle deelnemers welkom en opent de dag om 10.00 uur bij strandpaviljoen Nautilus aan Zee in Egmond aan Zee. Op 13 augustus is de 13e etappe van Castricum aan Zee naar Wijk aan Zee. Wethouder Paul Slettenhaar heet alle deelnemers welkom en opent de dag om 10.00 uur bij strandpaviljoen Zeezicht in Castricum aan Zee.
U bent deze dagen van harte welkom. U kunt zich via mij aanmelden.
Achtergrondinformatie
Alles wat men in het dagelijks leven gebruikt, kom je tegen op het strand. Van wattenstaafjes, plastic flessen, blikjes, ballonnen en doppen tot gloeilampen, schoonmaakmiddelen, cartridges, jerrycans, houten pallets en visnetten. Marien zwerfafval (zwerfafval in zee) en plastic vervuiling zijn een wereldwijd groeiend milieuprobleem.
Ook de Noordzee bevat veel plastic afval. Dit jaar organiseert Stichting De Noordzee voor de 7e keer de Boskalis Beach Cleanup Tour, waarbij de ingeschreven deelnemers tijdens een georganiseerde wandeling over het strand het zwerfafval verzamelen. Op 12 augustus gaat de etappe van Egmond aan Zee naar Castricum aan Zee. Op 13 augustus is de etappe Castricum aan Zee – Wijk aan Zee (7 km) aan de beurt. Dit is de zogenaamde ‘sportieve’ route die niet alleen wandelend, maar ook ‘ploggend’ (joggen en afval ruimen tegelijk) afgelegd kan worden.
Op beide etappes kan overigens niet meer worden ingeschreven; ze zitten al vol.
Steun van de gemeenten Bergen en Castricum
De gemeenten Bergen en Castricum onderschrijven het belang van een schoon strand en ondersteunen de Beach Cleanup Tour dan ook van harte. Niet alleen door een financiële bijdrage, maar ook door al het opgehaalde afval te verzamelen, af te voeren en te verwerken. De gemeente Bergen heeft vooraf een tuinbank aangekocht die gemaakt zal worden van het verzamelde plastic op het traject Egmond aan Zee – Castricum. Een voorbeeldbank is die dag te zien bij Nautilus aan Zee. Dit komt voort uit de samenwerking met Plastic Fantastic, een coöperatie die plastics recyclet in plaats van verbrandt. In samenwerking met Save Plastics maken zij professionele producten van verzameld weggegooid plastic zoals bruggen, lantaarnpalen en meubels.