BERGEN - De gemeente Bergen staat op een belangrijk keerpunt. In en rondom de gemeente verandert de wereld in hoog tempo. De gemeente wil deze veranderingen niet passief afwachten, maar proactief de kansen en uitdagingen verkennen die zich in de nabije en wat verdere toekomst aandienen. Een raadswerkgroep bestaande uit Michel Smook, Michiel van de Busken, Arend Jan van den Beld, Wilma Grooteman, Froukje Krijtenburg, Peter van Huissteden, Koos Bruin en Klaas van der Kaaij begeleidt het proces van de toekomstverkenning. Over de start van dit proces neemt de gemeenteraad op 17 april a.s. een besluit.

Rust en reuring in harmonie in de kernen van de gemeente Bergen
De gemeente Bergen biedt een aantrekkelijke combinatie van rust en reuring. In de kernen vinden we een levendig hart met voorzieningen voor jong en oud, terwijl de woonwijken en het buitengebied een serene omgeving bieden om te wonen en te recreëren. Deze waardevolle kwaliteiten zijn de fundamenten waarop de toekomstverkenning is gebaseerd. De gemeente wil ervoor zorgen dat deze sterke punten behouden blijven en verder worden versterkt, met oog voor zowel de natuurlijke als culturele rijkdommen die Bergen zo bijzonder maken.

Proactieve toekomstbenadering
De wereld om de gemeente heen verandert in een razend tempo. Door met alle betrokkenen, van inwoners en ondernemers tot verenigingen en stichtingen, samen te werken, wil de gemeente een heldere visie ontwikkelen voor de toekomst. Dit helpt de gemeente om niet alleen regie te houden over haar eigen toekomst, maar ook om te zorgen dat de kernwaarden van de gemeente Bergen – landschap, natuur en cultuurhistorisch erfgoed – voor altijd gewaarborgd blijven.

Betrokkenheid van de gemeenschap
De toekomstverkenning richt zich op de lange termijn en vraagt om een gezamenlijke inspanning van alle betrokkenen. De gemeente Bergen nodigt dan ook haar inwoners, ondernemers, verenigingen, stichtingen, jongeren en ouderen uit om actief mee te denken over de toekomst van hun gemeente. Wat willen we behouden? Wat willen we verder ontwikkelen? En wat zijn de wensen voor de komende jaren? Dit proces stelt de gemeente Bergen in staat om met een duidelijke "stip op de horizon" de ambities voor de toekomst te formuleren. Op welke moment inwoners mee kunnen doen en op welke manier wordt op een later moment bekend gemaakt.

Regie op ambities
Een belangrijk onderdeel van de toekomstverkenning is het onderzoeken van wat er nodig is om de ambities van de gemeente waar te maken. Dit omvat niet alleen de benodigde middelen en organisatie, maar ook de juiste bestuursvorm en mankracht om de gestelde doelen te behalen. De gemeenteraad is vastbesloten om een toekomst te creëren waarin ruimte blijft voor de samenleving, de natuur en een steeds veranderende wereld.

De raadswerkgroep voegt hieraan toe: “Met deze toekomstverkenning zetten we een belangrijke eerste stap richting een vitale toekomst voor Bergen. We willen niet alleen reageren op veranderingen, maar ze actief vormgeven, samen met onze inwoners en partners. Dit proces zal ons helpen om een toekomst te bouwen die trouw blijft aan de kernwaarden die Bergen zo speciaal maken.”