EGMOND AAN ZEE - Wie in Egmond aan Zee woont of werkt, weet natuurlijk dat zand er nu eenmaal bij hoort. Maar soms wordt het zand wat te brutaal en weet het stuivend z’n weg tot in het dorp te vinden. Tot ergernis van velen. Om de overlast te beperken heeft de gemeente 7 ophaalplekken aangewezen. Dit zijn plekken in het dorp waar de gemeentewagens goed bij kunnen en zo het zand gemakkelijk kunnen meenemen op een ronde door het dorp. Inwoners en ondernemers kunnen het door hen opgeveegde zand hiernaar toe brengen.

De gemeente rijdt regelmatig langs bekende ‘hotspots’, waar het zand altijd graag naartoe stuift. Onderweg nemen ze dan waar mogelijk ook de hopen zand mee die inwoners en ondernemers zelf al hebben opgeveegd uit hun tuin of terras of van voor de deur.

Jammer genoeg lukt het niet altijd om alle aangeveegde bergjes zand mee te nemen. Simpelweg omdat we er niet goed bij kunnen met de kraanwagen. Omdat het zand bijvoorbeeld tegen een muurtje of paal is aangeveegd. Of omdat er geparkeerde auto’s in de weg staan. En een veegwagen kan het ook niet wegvegen. Die is daar niet voor gemaakt en kan alleen klein vuil, bladeren en dergelijke opvegen.

Veeg het naar een ophaalplek
De gemeente heeft daarom bedacht om een aantal ‘ophaalplekken’ aan te wijzen. Inwoners kunnen het door hun opgeveegde zand daar naar toe brengen. De gemeente neemt het dan mee wanneer zij langsrijden.

Ophaalplekken zand
1 hoek Westeinde / Voorstraat, bij restaurant Westenwind
2+3 hoek Vuurtorenplein / Westeinde, nabij restaurant Van Speijck
4 Pompplein
5 hoek Boulevard Zuid / Trompenbergstraat
6 KNRM, aan de kant van Boulevard Zuid
7 hoek Voorstraat / Boulevard Zuid, aan de kant van Nijntje-boot

Mochten de ophaalplekken in de praktijk toch niet te werken, dan kunnen inwoners contact opnemen door een e-mail te sturen naar info@bergen-nh.nl, met in de onderwerpregel ‘Stuifzand Egmond aan Zee’.

Overleg met Hoogheemraadschap
Het Hoogheemraadschap heeft inmiddels bij de ‘beruchte stuifplekken’ (bij de strandopgangen) natuurlijke schermen geplaatst, om zo het zand proberen tegen te houden. Ook hebben we regelmatig overleg met elkaar en blijven we dit ook doen. Want de aangroei van nieuwe duinen is nu eenmaal een proces van jaren, de natuur heeft hiervoor echt tijd nodig.

Wind en ruimte
De wind lijkt steeds vaker uit het zuidwesten te waaien. Samen met fijner zand, is het de ideale combinatie om makkelijker én verder het dorp in te stuiven. Daarnaast zijn een paar jaar geleden de strandpaviljoens tien meter richting de zee verplaatst. Hiermee wil het Hoogheemraadschap (beheerder van de duinen) meer ruimte bieden voor de aangroei van nieuwe duinen. Die zijn noodzakelijk om ons te beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Alleen heeft de aangroei van nieuwe duinen tijd nodig. En tot die tijd, heeft het zand de ruimte om te stuiven tussen de verplaatste paviljoens en de duinenrand.