SCHOORL - Op maandag 29 januari worden er in Schoorl drie ‘Stolpersteine’, in het Nederlands ‘Struikelstenen’ genoemd, gelegd. De gedenkstenen zijn ter nagedachtenis aan Philip Mok en het echtpaar de Kadt, allen omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gunter Demnig, beeldend kunstenaar en grondlegger van het Stolpersteine-project, reist hiervoor speciaal naar Schoorl.
Leggingsceremonie
Op 29 januari om 09.00 uur wordt de eerste Stolperstein gelegd voor Philip Mok bij Duinweg 125, Poeleburgerlaan. Vervolgens worden rond 09.30 de Stolpersteine gelegd voor het echtpaar de Kadt aan de Boschmanweg 11. Jill Keefer, een kleinkind van het echtpaar de Kadt, en haar man komen uit Amerika over om deze bijzondere ceremonie bij te wonen. In het bijzijn van burgemeester Lars Voskuil wordt tijdens het leggen van de Stolpersteine het Jizkor Gebed uitgesproken door Louis M. de Leeuw. Bauwe van Dijk van het comité kamp Schoorl vertelt de levensverhalen van de drie Joodse slachtoffers waarvoor de stenen worden gelegd.
Inwoners
De gedenkstenen worden door Gunter Demnig in de stoep voor deze huizen geplaatst, omdat dit de laatste zelfgekozen verblijfplaatsen van deze mensen waren. Op deze adressen woonden de drie inwoners uit Schoorl voor het laatst in vrijheid, voordat ze gedwongen werden te evacueren naar Amsterdam. Vervolgens werden ze gedeporteerd naar de kampen Sobibor en Auschwitz. De 22-jarige Philip Mok was daarvoor knecht op boerderij ‘De Noorderhoeve’ van Akkerman. De 29-jarige Louis de Kadt was directeur van zuivelfabriek ‘De Nieuwe Beemster’ in De Rijp. Hij was getrouwd met de 22-jarige Sonja Rita de Kadt-Swaap. Met het leggen van deze drie Stolpersteine is er een gedenksteen voor elke Joodse inwoner van de gemeente Bergen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp om het leven is gekomen.
Stolpersteine-project
Gunter Demnig is een Duitse beeldend kunstenaar, die bekend is geworden door zijn Stolpersteine-project dat hij in 1992 startte. Een Stolperstein is een messing gedenksteentje waarop de naam en het geboortejaar van een slachtoffer staat. Daaronder staat de plaats en datum van arrestatie en deportatie door het Naziregime wanneer van toepassing. Tot slot de plaats en datum waarop de persoon is overleden. Stolpersteine worden ter nagedachtenis aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog geplaatst om te pauzeren, stil te blijven staan en te herdenken.