Het voorstel betreft het vaststellen van de Nota Zienswijzen en het afgeven van twee Verklaringen Van Geen Bedenkingen (vvgb’s) voor de vervangende omgevingsvergunningen voor zowel het Pleingebouw als het L-gebouw. Daarnaast wordt de raad gevraagd een besluit te nemen over het onttrekken van bepaalde weggedeelten aan de openbaarheid.
Inzageperiode
Van 1 juli t/m 12 augustus lagen de concept vvgb’s en het coördinatiebesluit ter inzage. Tot 12 augustus konden zienswijzen worden ingediend. In totaal hebben 689 personen en instanties een zienswijze ingediend. Van hen hebben 562 personen een identieke zienswijze ingediend. Een groep van 36 personen heeft eveneens een identieke zienswijze ingediend. Verder zijn 87 unieke zienswijzen ingediend, zowel positief als negatief. Drie zienswijzen zijn te laat ingediend, één is anoniem en kan daarom niet worden verwerkt. “De zienswijzen zijn zorgvuldig bekeken en verwerkt in een nota van zienswijzen”, zegt wethouder Ernest Briët. “De zienswijzen hebben ertoe geleid dat de ontwerpbesluiten op twee punten zijn aangevuld. Dat gaat om het opnemen van een voorwaarde waarin is bepaald dat de gebouwen pas in gebruik mogen worden genomen op het moment dat beide gebouwen zijn gerealiseerd. Daarnaast is een opschortende voorwaarde opgenomen in het onttrekkingsbesluit van weggedeelten aan de openbaarheid. Dit houdt in dat de gronden pas aan de openbaarheid worden onttrokken op het moment dat de vervangende omgevingsvergunningen voor beide gebouwen onherroepelijk zijn.”
Meer (betaalbare) woningen
Het project Dorpsplein is een belangrijk onderdeel van de herontwikkeling van het centrum van Bergen, dat bijdraagt aan de gemeentelijke woonvisie en voorziet in de behoefte aan meer (betaalbare) woningen. Eerder werden op 5 mei 2022 omgevingsvergunningen verleend voor het afwijken van het bestemmingsplan ten behoeve van het Plein- en L-gebouw, maar deze werden op 17 oktober 2022 door de Raad van State geschorst. De voorzieningenrechter oordeelde dat beide gebouwen als één groot plan gezien moeten worden, met een ruimtelijke samenhang, vooral wat betreft parkeren en sociale woningbouw.
Vervolgstappen en nieuwe kansen
Om aan de voorwaarden van de Raad van State te voldoen, stelt het college voor aan de gemeenteraad om de benodigde vvgb's en een coördinatiebesluit voor het onttrekken van weggedeelten aan de openbaarheid vast te stellen. Als de gemeenteraad akkoord gaat, zal het college de vervangende omgevingsvergunningen verlenen. Hierna zal de Raad van State dit nog moeten beoordelen. Dit voorkomt verdere vertraging en maakt de weg vrij voor de bouw van 29 nieuwe woningen, waarvan 12 in het sociale segment. Het project Dorpsplein heeft een lange voorgeschiedenis. “Hiermee realiseren we een belangrijk deel van de vastgestelde structuurvisie op weg naar een hoogwaardig dorpshart. Daarnaast verkleinen we met dit plan het tekort aan (betaalbare) woningen in onze mooie gemeente”, aldus Ernest Briët.