BERGEN - Vrijdag 19 juli plaatst de gemeente de grenspaal tussen de voormalige gemeenten Egmond aan Zee en Egmond-Binnen -ook wel bekend als de Blauw Paal- terug waar hij hoort: namelijk óp de oude gemeentegrens. Door diverse belangenorganisaties en bewoners werd de gemeente met dit verzoek benaderd omdat de paal sinds de restauratie in 1980 niet meer op de grens staat maar een flink aantal meter daarvandaan. De nieuwe locatie is na onderzoek en in overleg met betrokkenen vastgesteld.

Restauratie
In de jaren 80 had de oorspronkelijke blauwe paal nogal wat te lijden van vandalisme. De gemeente besloot daarop de paal weg te halen en op te knappen. De paal werd voorzien van de tekst 'gerestaureerd 1980' en heeft tussen 1980 en 1991 tegen het Museum van Egmond, in de Zuiderstraat, aan gestaan. Voor de Monumentendag 1991 is de paal weer teruggeplaatst en is een plek gekozen verder van de weg af. Al langere tijd gingen er geluiden op om de paal weer op de daadwerkelijke grens terug te zetten.

Kadaster
Met behulp van het kadaster en informatie van onder andere Stichting Historisch Egmond is de oude gemeentegrens tussen Egmond aan Zee en Egmond aan de Hoef in kaart gebracht. Naast de verplaatsing van de oorspronkelijke blauwe paal is onlangs ook het kunstwerk De Blauwe Paal opgeknapt.

‘Voorbij de blauwe paal gaan’

De Blauwe Paal is sinds jaar en dag een begrip in Egmond. Hij markeert van oudsher de grens tussen Egmond aan Zee (Derp) en de rest van de wereld. De Derpers leefden vanouds met de blik richting de zee en met de rug naar het land.Voorbij de "Blauwe Paal" gaan
betekende meestal ongeluk. Alleen als het niet anders kon, ging de Derper met grote tegenzin voorbij de Blauwe Paal.