EGMOND AAN ZEE - De ‘Blauwe Paal’ in Egmond aan Zee wordt de komende weken gerestaureerd. Na bijna 25 jaar in weer en wind te hebben gestaan, vandalen en zelfs geweerschoten trotserend, is de grenspaal toe aan een opknapbeurt. De gemeente Bergen heeft een budget beschikbaar gesteld aan stichting Hafre, die destijds ook de paal heeft ontworpen. Het kunstwerk verwijst naar de blauwe grenspaal die van oudsher de grens markeert tussen Egmond aan Zee en Egmond aan den Hoef.
Stichting Hafre: “De tegeltjes zijn inmiddels in huis en de klus is begonnen. We hopen eind april klaar te zijn, zodat de inmiddels legendarische Blauwe Paal weer in volle glorie te zien is voordat het toeristenseizoen losbarst.
Voorbij de blauwe paal gaan
Stichting Hafre: “De Blauwe Paal is sinds jaar en dag een begrip in Egmond. Hij markeert van oudsher de grens tussen Egmond aan Zee (Derp) en de rest van de wereld. De Derpers leefden vanouds met de blik richting de zee en met de rug naar het land. Voorbij de "Blauwe Paal" gaan betekende meestal ongeluk. Alleen als het niet anders kon, bijvoorbeeld als ze weer eens voor het gerecht moesten verschijnen, ging de Derper met grote tegenzin voorbij de Blauwe Paal.
Ontworpen door lokale kunstenaars
In 1995 ontstond in de gemeente Egmond het plan om de gemeentegrenzen te markeren met "alternatieve" grenspalen, ontworpen en gemaakt door lokale kunstenaars. Er was een budget beschikbaar voor vijf palen, bij de buitengrenzen richting Bergen, Heiloo, Alkmaar, Limmen, Castricum. Uiteindelijk werden het er zes, want een ieder was het er over eens dat de inzending van het kunstenaarscollectief Hafre met "De Blauwe Paal" ook gerealiseerd moest worden.
Andere alternatieve grenspalen
De andere grenspalen zijn "De Tulp" van Marianne Snabilie aan de Herenweg richting Bakkum, het kunstwerk van Andrez aan de Zeeweg naar Heiloo en het kunstwerk van Huug Zentveld aan de Herenweg richting Bergen. Het fotoproject van Armando Jongejan aan de Vennewatersweg richting Limmen/Heiloo heeft de tand des tijds niet overleefd, en de grenspaal die langs de Hoeverweg richting Alkmaar stond is uit veiligheidsoverwegingen weggehaald (omdat deze stalen "gouden" grenspaal (ook van Hafre) niet tegen vandalisme en hevige stormen bestand bleek) en staat nu alweer jaren veilig naast museumhoeve Overslot in Egmond aan den Hoef.