Wethouder Marco Wiesehahn (Sociale zaken) licht toe: “Uit onderzoek blijkt dat veel inwoners van de gemeente Bergen met financiële problemen eigenlijk niet goed weten welke hulp er allemaal beschikbaar is. Daardoor komen ze aan het einde van de maand vaak geld tekort en bezuinigt men bijvoorbeeld op de kwaliteit van het avondeten of het lidmaatschap van een sportclub. Dat is een heel serieus probleem. We voelen dan ook de noodzaak al die regelingen veel zichtbaarder, toegankelijker en beter bereikbaar te maken. Dit nieuwe beleid moet daarbij helpen.”
Nieuw beleidskader
Het nieuwe beleidskader biedt een uitgebreide en inclusieve aanpak om inwoners in kwetsbare situaties beter te ondersteunen en maatschappelijke kosten te verminderen. Het college stelt een aantal aanvullende regelingen voor samen met een plan om het gebruik van regelingen makkelijker te maken. Deze aanpak heeft ook een positief advies gekregen van de Cliënten Adviesraad van Zaffier, de uitvoeringsorganisatie van de participatiewet in de regio Alkmaar.
Dat toegankelijk maken van regels is erg belangrijk en nodig, blijkt ook uit een nieuw rapport ‘Staat van de Uitvoering’. “Beter bereik van bestaande regelingen, minder ingewikkeld papierwerk voor inwoners, verder professionaliseren van onze eigen mensen en een extra regeling om de armoedeval tegen te gaan als men weer aan het werk gaat. Dat is in een notendop wat we onze gemeenteraad, en dus onze inwoners, voorleggen om de bestaanszekerheid van onze inwoners in onze gemeente te versterken. Want iedereen doet mee in de gemeente Bergen”, aldus Wiesehahn.
Hoe nu verder?
Het onderwerp staat voor eind oktober op de agenda van de gemeenteraad. Als de raad het nieuwe beleid vaststelt, wordt het stap voor stap ingevoerd. Dat gebeurt door een nauwe samenwerking tussen het betrokken team van de BUCH-werkorganisatie, het sociaal team van de gemeente Bergen en medewerkers van Zaffier.