BERGEN - Tijdens de jaarlijkse Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Die dag zijn er ook dodenherdenkingen in de verschillende kernen van de gemeente Bergen.
Het thema van de Nationale Herdenking is dit keer ’80 jaar vrijheid’. Door het hele land staan we erbij stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd bevrijd. We herdenken de slachtoffers die daarbij vielen.
De littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet zijn 80 jaar later nog steeds zichtbaar.
Voel u welkom om de herdenkingen bij te wonen.
Herdenkingen in de gemeente Bergen
De Egmonden
Programma met lezingen tussen 14.00 - 16.00 uur in het Verenigingsgebouw Egmond, Julianastraat 5 in Egmond aan Zee. Zie de aankondigingen in de media en de raamposters in de dorpen.
De herdenkingen starten om 19.00 uur.
- Egmond aan Zee: Herdenking in de Protestantse Kerk, Trompstraat 2. Wethouder Marco Wiesehahn is hierbij aanwezig namens de gemeente. Aansluitend Stille Tocht naar het herdenkingsmonument aan de Voorstraat.
- Egmond aan den Hoef: Herdenking in de R.K. H.M.M. Alacoque Kerk, Herenweg 188. Namens de gemeente is wethouder Ernest Briët aanwezig. De bijeenkomst wordt muzikaal omlijst met medewerking van muziekvereniging Lamoraal van Egmont onder leiding van Michael de Graaf en Leo Stam (Last Post). Ook worden er gedichten voorgedragen.
- Egmond-Binnen: Herdenking in de Abdijkerk, Abdijlaan 26. Namens de gemeente is raadslid Sjaak Swart hierbij aanwezig. Muzikale medewerking wordt verleend door Muziekvereniging Eensgezindheid.
Aansluitend aan de herdenkingen vinden in Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen kransleggingen plaats.
Op 5 mei brengt de Estafetteloop met het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen de vrijheid naar de Egmonden. De lopers ronden hun tocht af bij het oorlogsmonument in Egmond aan Zee. Waarnemend burgemeester Marjan van Kampen hen zal hen daar verwelkomen.
De door- en aankomsttijden in Egmond-Binnen zijn tussen 13.15 en 13.30 uur, in Egmond aan den Hoef tussen 13.45 en 14.00 uur, en aankomst in Egmond aan Zee tussen 14.00 en 14.15 uur.
Hierna zijn er een bevrijdingsoptocht en bevrijdingsfestival op het Pompplein. Zie de aankondigingen in de media en de raamposters in de dorpen.
Bergen
De herdenking in Bergen is in de Ruïnekerk.
- 18.00 uur: Kerk open, Klaas de Haan bespeelt het carillon tot 18.15 uur.
Sprekers en muzikale omlijsting:
- Frank van Wijk speelt Variaties over ‘Sei gegrüsset, Jesu gütig’ (BWV 768) J.S. Bach (1685-1750).
- Klaas Wits van het 4 mei comité opent om 18.30 uur.
- Klaartje Broers speelt ‘Ground’ van William Croft (1678-1727) op de harp.
- John Golding houdt zijn toespraak en Edward Golding spreekt namens tante Diana.
- Yasmijn Kooren zingt ‘Abide with Me’ van Henry Lyte (1793-1847) begeleid door Frank van Wijk.
- Junior ambassadeurs Valentina de Marco en Yule Lindemulder declameren 2 gedichten.
- Simone Dekker zingt ‘We’ll Meet Again’ (Ross Harper/Hugh Charles).
- Naomi Stern vertelt het verhaal van een onbekende vlieger ‘Known Unto God’, met daarin Karl Jenkin’s – Benedictus en overgaand in.
- Klaartje Broers met ‘Arioso’ van J.S. Bach.
- ‘Wilhelmus’ coupletten 1 en 6, o.b.v. Frank van Wijk op het orgel. Orgelspel bij het verlaten van de kerk:‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’ (BWV 654) J.S. Bach.
- 19.30 uur: De Stille Tocht vertrekt vanaf het terrein van de Ruïnekerk naar de Algemene Begraafplaats aan de Kerkedijk. Hier speelt de Bergens Harmonie. Na de Last Post door Marco Langedijk worden er om precies 20.00 uur 2 minuten stilte gehouden.
Op de Algemene begraafplaats vinden de krans- en bloemleggingen plaats:
- Bij het Groot Offerkruis leggen loco-burgemeester Yvonne Roos-Bakker en John Golding, zoon van de gesneuvelde Albert Golding een krans.
- Bij de Verzetssteen leggen Simon Schouten (zoon Cor Schouten, verzetsman) en Nick Martin (zoon van Bertus Martin, verzetsman) bloemen.
- Bij het Joodse monument leggen Channa Sie-Letschert en Loek Wagenhuis (zoon Kitty Waterman) bloemen.
- Bij het Propellorblad leggen Craig Hill (retired RAF Wing Commander) en Edward Golding, kleinzoon van Albert Golding bloemen. Craig Hill houdt een korte toespraak.
- Voor het Ereveld leggen de scouts Kobus Spannenburg en Moos Anema van scoutinggroep ‘De Heerlijkheid’ bloemen.
- Loco-burgemeester Yvonne Roos-Bakker sluit af met een kort woord, waarna de 2 vlaggen van de Royal Airforce en de Royal Navy Airforce White in top gaan.
- Tot slot worden de coupletten 1 en 6 van het Wilhelmus gezongen.
- Na afloop van de plechtigheid kunnen de uitgedeelde tulpen bij een graf naar keuze worden gelegd.
De dienst van Bergen kan live gevolgd worden via kerk in Bergen en RTV80, of achteraf.
- 21.00 uur: Er is een gratis toegankelijk concert met onder andere het Requiem van Fauré en Dvorak om in de Ruïnekerk. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Schoorl, Groet, Camperduin
Omdat 4 mei op een zondag valt is er om 10.00 uur een herdenkingsdienst georganiseerd door alle kerken uit Schoorl en het Oranjecomité in de Dorpskerk aan de Duinweg. Deze dienst wordt geleid door Ds. Lettie Oosterhof uit Schoorl.
Voorin de kerk liggen de kransen, die ’s avonds bij de monumenten worden gelegd. Medewerking wordt verleend door muzikant Bert van Baar uit Groet, zangers van het koor Chantous, pianist Hans Boorsma, Hanny Beeldman en anderen.
De dienst wordt gedragen door de gehele gemeenschap van Schoorl, Groet en Camperduin en iedereen is welkom.
Voor Schoorl, Groet en Camperduin is er op 4 mei om 19.00 uur een plechtigheid op de Algemene Begraafplaats van Schoorl bij de 4 oorlogsgraven.
- 19.00 uur: Start plechtigheid op de Algemene Begraafplaats van Schoorl. De voorzitter van het Comité 4 mei verzoekt iedereen mee te gaan naar de Commonwealth graven. Daar verzamelt men zich rondom de oorlogsgraven. Vervolgens is er 2 minuten Stilte, gevolgd door een korte toespraak van waarnemend burgemeester Marjan van Kampen. Het Engels gedicht ‘For the Fallen’ wordt voorgedragen. De burgemeester legt als eerste bloemen. Iedereen wordt uitgenodigd deel te nemen aan de Stille Tocht naar het oorlogsmonument Zijpersluis.
- Bij het monument voor de weggevoerde Joden wordt een korte toespraak gehouden en de deelnemers kunnen op het monument een steentje leggen.
- 19.25 uur: Einde bijeenkomst.
- 19.45 uur: Start Stille Tocht naar het Oorlogsmonument Zijpersluis aan de N9. Verzamelen (start loop) hoek Regbertslaan/Parallelweg N9 met team Basisscholen Klimduin en Teun de Jager en leerlingen en belangstellenden. Ook is er een delegatie vanuit de noordelijke richting van de gemeente Schagen.
- 19.58 uur: Last Post met Eregroet brandweer.
- 20.00 uur: 2 minuten Stilte.
- 20.02 uur: Brandweer beëindigt Eregroet, aansluitend kranslegging door Gemeente Bergen, Gemeente Schagen, Comité 4 mei Schoorl, kinderen basisschool Klimduin en Teun de Jager.
Herdenking bij het monument Kamp Schoorl, Oorsprongweg
De korte herdenking bij Kamp Schoorl start om 19.55 uur. Om 19.58 uur wordt een gedicht voorgedragen, waarna om 20.00 uur 2 minuten stilte wordt gehouden. Aansluitend worden een krans en bloemen gelegd. Daarna wordt in een kring het Wilhelmus gezongen. Namens de gemeenteraad is Alexandra Otto aanwezig.