BERGEN - Burgemeester Lars Voskuil feliciteerde op dinsdag 26 april 2022 maar liefst 15 inwoners van de gemeente Bergen omdat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hen te benoemen tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast mocht kinderburgemeester Thomas Meereboer het eerste Jeugdlintje van de gemeente Bergen uitreiken aan een jonge inwoonster. De uitreiking vond plaats in hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. Door omstandigheden werden twee inwoners al eerder onderscheiden. Op 24 april werd een inwoner van Bergen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en op 25 april een inwoner van Camperduin tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De gedecoreerden uit de gemeente Bergen zijn:
Het echtpaar Tuijn uit Bergen (zie 1 en 2)
Op 30 september 2021 bezocht burgemeester Lars Voskuil het echtpaar Tuijn dat hun 60-jarig huwelijksjubileum vierde. In de gesprekken die hij voerde met dit echtpaar kwam hij erachter dat dit echtpaar eigenlijk alles samen doet. Ook het vrijwilligerswerk. De heer Tuijn was op dat moment al voorgedragen voor een lintje. De heer Tuijn gaf aan dat hij dit alles niet kon doen zonder zijn steun en toeverlaat: mevrouw Tuijn. Zij doet veel achter de schermen en hij treedt meer op de voorgrond:
1. De heer W. (Wout) Tuijn uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Tuijn zet zich al vele jaren actief in als een enthousiast vrijwilliger voor de gemeente Bergen. Hij is ruim 22 jaar vrijwilliger geweest bij Voetbalvereniging (BSV) Bergen NH (nu VV Bergen). Daarnaast is hij sinds 1995 een zeer actieve vrijwilliger voor de Historische Vereniging Bergen NH waar hij zorgdraagt voor de verspreiding van de kronieken en nieuwsbladen. Ook is hij lid van de werkgroep Oude Begraafplaats, waar hij elke donderdagmiddag zorgt voor het onderhoud. En hij is ook nog ruim 19 jaar vrijwilliger geweest bij de Wandelpuzzeltocht Bergen, waar hij overigens nog steeds, samen met zijn vrouw de ijsjes verzorgt! En naast dit alles is de heer Tuijn bestuurslid van ‘Groei en bloei’, afdeling Bergen, Schoorl en de Egmonden.
2. Mevrouw W. (Miep) Tuijn-Smit uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Tuijn was samen met haar echtgenoot vanaf 1998 ruim 19 jaar vrijwilliger bij de Wandelpuzzeltocht Bergen. Met veel enthousiasme ondersteunde mevrouw Tuijn haar man bij het uitzetten, controleren en andere werkzaamheden van de puzzeltochten. Samen met haar man verzorgden ze de nodige versnaperingen voor de deelnemers. En nu nog steeds verzorgen ze nog graag de ijsjes. Ook is mevrouw een zeer actieve vrijwilliger voor de Historische Vereniging Bergen NH waar zij lid is van de werkgroep verspreiding, met als haar man. En ook is zij vanaf 2005 vrijwilliger bij ‘Groei en Bloei’, waar haar man bestuurslid is. Ze organiseert onder andere excursies voor leden en de jaarlijkse busreis. Ze wordt omschreven als een ‘onmisbare schakel voor de club’.
3. De heer C. (Kees) Bijwaard uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Bijwaard is iemand op wie men altijd kan rekenen, wat hem maakt tot een zeer waardevol vrijwilliger. Sinds 2008 is de heer Bijwaard vrijwilliger bij ViVa! Zorggroep, locatie De Marke in Bergen. Hij zet zich daar in op vele fronten: van het runnen van de huiswinkel tot het rondbrengen van maaltijden van Tafeltje Dekje en de begeleiding van bewoners van- en naar ziekenhuis of huisarts. Daarnaast is de heer Bijwaard vrijwilliger bij het sjoelen, bij Burendag, NL Doet en de Wandel2daagse. Maar ook zet hij zich sinds 2012 met hart en ziel in als vrijwilliger voor het Klooster Zr. Ursuline in Bergen. Voor een luisterend oor, een ritje of een boodschap kunnen de zusters altijd op hem rekenen. en is sinds 2019 vrijwillige chauffeur bij de Stichting Rolstoelbus Bergen.
4. De heer P.C. (Piet) de Goede uit Egmond aan den Hoef, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
In Egmond staat hij bekend als de mollenvanger. En iemand die altijd klusjes doet voor anderen: de heer de Goede. Van 1995-2005 was de heer De Goede groundsman van Tennisclub de Hogedijk waarbij hij altijd door weer en wind alle voorkomende klussen uitvoerde. Vanaf 2005 tot nu verzorgt de heer De Goede meerdere malen per week het onderhoud van de tennisbaan. Hij zorgt hierbij ’s morgensvroeg dat de banen gesproeid worden, dat tennisnetten gerepareerd worden en andere voorkomende werkzaamheden. Hij is een sociaal mens die groenten en fruit kweekt in zijn tuin en dit gratis weggeeft aan mensen die het nodig hebben.
5. De heer J.P. (Jos) Schotvanger uit Schoorl, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Door zijn jarenlange inzet voor de Schoorlse gemeenschap wordt hij gekscherende ‘de burgemeester van Schoorldam’ genoemd. De heer Schotvanger zet zich sinds jaar en dag in als actief vrijwilliger. Hij is 40 jaar vrijwilliger geweest bij de Schoorlse Marathon. Van 2011-2016 was hij lid van de Burgemeester Peeckstichting en sinds 2007 is hij bestuurslid van de Jelgersma van der Hoopstichting. Naast dit alles zet de heer Schotvanger zich ook in voor zijn eigen "Schoorldam". Elke zondag zet hij voor de minder mobiele bewoners de vuilnisbakken aan de weg. Tenslotte is de heer Schotvanger al jaren sponsor van de lokale voetbalclub Duinrand S en brengt hij het RK Kerkboekje bij de leden thuis.
6. Mevrouw S.I. (Stella) Schrijver-van Velthoven uit Bergen aan Zee, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Al vele jaren zet mevrouw Schrijver-van Velthoven zich in als een zeer betrokken, veelzijdig vrijwilliger. Zij is 10 jaar lang organisator/bestuurder geweest van de Avond4daagse in Bergen. Van 1997-1999 was zij fractieondersteuner van de VVD in Bergen en 14 jaar lang was ze voorzitter van de Dorpsraad Bergen aan Zee. Daarnaast was zij van 2003-2013 actief bestuurslid van de Historische Vereniging Bergen én van 2004-2007 bestuurslid van de Commissie Bergen aan Zee 100 jaar. Vanaf 2014 is ze gastvrouw bij Stichting Vredeskerkje Bergen aan Zee bij huwelijken en uitvaarten en vanaf 2018 secretaris van de Beheersstichting van het Vredeskerkje (MAD). Dan is ze ook nog vanaf 2017 bestuurslid en vanaf 2019 president bij Lionsclub Bergen-Egmond-Schoorl. En ook nog eens vanaf 2018 voorzitter van Stichting vrienden van de Hertenkamp Bergen én vanaf 2019 bestuurslid van Bergen aan Zee 75 jaar Vrijheid.
7. De heer H.J. Snabilie uit Egmond-Binnen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Van 1992-2005 was de heer Snabilie voorzitter van Gymvereniging Aktief en vanaf 1994 tot in ieder geval 2000 is de heer Snabilie als vrijwilliger actief geweest bij Voetbalvereniging St. Adelbert. Van 2004-2014 was de heer Snabilie voorzitter van Stichting Dorpshuis De Schulp en mede door zijn inspanningen is het gebouw van Jeugd Organisatie Egmond-Binnen (JOEB) in 2017 bij het dorpshuis aangebouwd. Ook heeft hij een projectplan gemaakt voor renovatie en uitbreiding van het dorpshuis De Schulp. Met dit plan zal het dorpshuis duurzaam de toekomst in kunnen en kan het vooral de ontmoetingsplek zijn voor jong en oud in Egmond-Binnen. Van 2013-2014 was de heer Snabilie mede initiator en oprichter van Kies Lokaal en vanaf 2018 hij voorzitter van Kies Lokaal Vanaf 2013 houdt de heer Snabilie zich, behalve met de algemene bestuurszaken ook bezig met inspiratie voor De Oude Keuken door netwerken en contacten met andere (en buitenlandse) sociale ondernemingen. Vanaf 2018 is de heer Snabilie bestuurslid van Stichting Oer-IJ en vanaf 2019 is hij penningmeester bij Nivon en zit hij in de financiële commissie van Nivon.
8. De heer J.M. (Jacques) de Waard uit Egmond aan Zee, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer De Waard is decennialang betrokken bij het belangrijke vrijwilligerswerk voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in Egmond aan Zee. In de periode 1968 tot en met 1997 maakte hij deel uit van de bemanning van het reddingstation in Egmond aan Zee en vanaf 2005 is hij actief als lid van ‘Oud zout’ van het reddingstation in Egmond aan Zee en is hij nog bijna elke dag bezig om de operationele bemanning te ondersteunen met belangrijke werkzaamheden. In 2018-2019 heeft de heer de Waard een monsterklus geklaard door de binnenzijde van de vuurtoren te schilderen na renovatiewerkzaamheden. En verder is de heer De Waard een vraagbaak voor vrijwilligers en met name voor jongeren, waarbij hij zijn kennis en ervaring overbrengt. In zijn periode bij de KNRM heeft hij bij de vele reddingacties menig mensenleven geholpen en veilig aan de wal gebracht.
9. Mevrouw C.M.M. (Rina) van der Reep-Pepping uit Egmond aan den Hoef, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Een scala aan vrijwilligerswerk staat op naam van mevrouw van der Reep-Pepping. Zo was zij van 1982-2010 lid van de ouderraad van de Sint Jozefschool en van 1985-2019 van het comité Hoeverveiling. Van 1989-2011 was mevrouw van der Reep vrijwilliger bij de Slotkapel in Egmond aan de Hoef als gastvrouw en van 1993-2001 zorgde zij voor het beheer van de garderobe en het begeleiden van de kinderen van de Jeugdoperettevereniging De Hanswijkertjes. Daarnaast verrichtte zij voor deze vereniging bestuursactiviteiten, was lid van de stuurgroep decor- en kostuumontwerp en deed de ledenadministratie. Van 1995-2010 leverde mevrouw Van der Reep-Pepping een belangrijke bijdrage aan de begeleiding van de jongeren en de organisatie van het jongerenpastoraat van Egmond aan den Hoef. Als medewerkster van het jongerenpastoraat bood mevrouw Van der Reep de jongeren ook altijd een luisterend oor en gaf hen tips en adviezen mee. Vanaf 2011 maakt mevrouw van der Reep Middeleeuwse kledij (tot in detail en historisch verantwoord) voor Stichting Historisch Egmond. Zij maakt tevens deel uit van het bestuur, is gastvrouw en toezichthouder tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum en zorgt voor de catering tijdens activiteiten en evenementen.
10. Mevrouw Krystyna Cybulska uit Bergen, Jeugdlintje
Krystyna is geboren in Oekraïne en woonde daar tot haar 12e. Op 24 februari belde haar oma, die een grote rol in haar opvoeding heeft gespeeld, met het vreselijke nieuws dat de oorlog in Oekraïne was begonnen. Gelukkig kon oma naar Nederland komen. Daarna kwam Krystyna in actie. Ze wilde iets doen om de mensen in Oekraïne te helpen. Op de website van de Oekraïense Ambassade vond ze een lijst met dingen die mensen in Oekraïne nodig dat moment hadden. Ze startte een inzamelingsactie. Ze stuurde een mail voor hulp. Een mail die misschien wel naar duizend mensen is gegaan. Ze schakelde vrienden in en de mentor op school en zo kwamen er al meer mensen die wilde helpen. En zo stond binnen 24 uur na haar mail de hal van haar school, de Adriaan Roland Holstschool vol met spullen. En iedereen hielp mee! Die spullen zijn met vrachtwagens naar de Pools-Oekraïense grens gebracht. Tegen haar moeder zei ze, toen de vrachtwagens er waren: ‘Ik mis ons land, maar dank je wel dat je ons mee hebt genomen naar Nederland, hier wonen mensen met een groot hart'.
11. Mevrouw A.J.M. (Anneke) Dekker-Bakker uit Schoorl, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Dekker-Bakker is met haar 73 jaar de spil van familie en vrienden en nog altijd een actief vrijwilliger. Zij is al sinds 1962 lid van de Schoorlse reddingsbrigade en vanaf 1982 lid van de EHBO-vereniging. Al meer dan 20 jaar is zij werkzaam bij de reddingsbrigadepost van Schoorl aan Zee voor de EHBO en ze zit ook al 15 jaar bij de alarmploeg. Zij heeft geholpen bij vele ongelukken en reanimaties. Daarnaast heeft zij bij de grote duinbrand in Schoorl toentertijd de brandweer verzorgd met eten. Zij doet ook al jaren de leden- en donateursadministratie van de reddingsbrigade, verzorgt een attentie bij lief en leed van de leden en beheert alle EHBO- materialen van de 3 posten en 4 voertuigen van de reddingsbrigade. Ook heeft zij jarenlang geholpen bij de Nijmeegse Vierdaagse en was ze actief als Lotus, waarbij ze ingezet werd als lotusslachtoffer bij trainingen en EHBO-lessen van de reddingsbrigade. Naast dit alles is zij een half jaar lang mantelzorger geweest voor haar dochter.
12. De heer F. (Feiko) Veenstra uit Groet, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Al ruim 40 jaar is de heer Feenstra lid van de monumentencommissie van de Protestantse Gemeente Schoorl, Groet en Camperduin en al 30 jaar is hij voorzitter. Deze stichting zorgt voor de geldelijke middelen voor het groot onderhoud van de kerkgebouwen in Groet en Schoorl, door het organiseren van braderieën. De heer Feenstra zorgt voor een goede samenwerking met de dorpsvereniging die de ambulante markt op dezelfde tijd verzorgt. En eens per jaar organiseert hij met behulp van commissieleden een avond om de medewerkers te bedanken voor hun inzet. Daarnaast zorgt hij met de andere bestuursleden voor het voortbestaan van de braderie waardoor het groot onderhoud aan de kerken gewaarborgd blijft. Ook is de heer Veenstra lid geweest van de kerkenraad en droeg hij als diaken verantwoordelijkheid voor onroerend kerkelijk goed. Hij heeft ook grote inzamelingsacties gehouden voor onder andere de restauratie van glas in lood-ramen van de kerk in Schoor en hulp aan Christenen in Chili. Naast dit alles is hij ook al 11 jaar actief als coördinator voor het Nationaal MS Fonds en sinds 2017 vrijwilliger bij Staatsbosbeheer in de Kop van Noord-Holland.
13. Mevrouw A.G. (Atie) Struving-van Tol uit Egmond aan Zee, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Struving-van Tol wordt omschreven als de stuwende en stimulerende kracht achter de Zonnebloem in de Egmonden. Zij is sinds 1983 betrokken als vrijwilliger bij de Zonnebloem de Egmonden waarbij zij vanaf 1993 voorzitter is. Al ruim 38 jaar is zij gemiddeld 8 uur per week actief met het vrijwilligerswerk en bij een evenement is dit zelfs 24 uur in de week. Zij heeft de gave om vrijwilligers sterk te motiveren en zit vol goede ideeën en initiatieven. Daarnaast gaf mevrouw Struving-van Tol met anderen vorm aan de Stichting Welzijn Ouderen en hielp zij met het opstarten van de dagopvang voor ouderen in de Egmonden Ook maakte zij, op verzoek van de gemeente met 2 andere personen de eerste gids voor ouderen zodat "onwetenden" wisten wanneer en waar nodig er een beroep gedaan kon worden en hoe dit aan te pakken. Deze gids is na een aantal jaren geheel gedigitaliseerd opgenomen in de Gemeentegids.
14. De heer A.P.M. (Aad) Valkering uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Van 1982-1983 is de heer Valkering commissielid van de gemeenteraad van de gemeente Egmond geweest en daarna heeft hij als raadslid en fractievoorzitter tot 1990 in de gemeenteraad. Beide functies als vertegenwoordiger van de Christelijke Partij Egmond. Sinds de oprichting in 1983 van het Fries-Hollandse Rundveestamboek is de heer Valkering voorzitter geweest tot 1997. En vanaf 1986 was de heer Valkering medeoprichter en voorzitter van melkcontrolevereniging De Vrijheid. Dit heeft hij gedaan tot 2003. Met name door zijn juridische kennis en inzicht heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de vereniging. De heer Valkering was algemeen bestuurslid van de afdeling Noord-Holland bij de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (2009-2011), voorzitter bij diezelfde afdeling (2011-2016) en is algemeen bestuurslid a.i. van de afdeling Holland vanaf 2016. Daarnaast heeft de heer Valkering diverse andere activiteiten voor de NOJG verricht, waarvan meest in het bijzonder zijn lidmaatschap van de commissie tot vorming van een nieuw landelijk bestuur in 2013.
15. De heer J. (Jan) Oldenburg uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De langdurige inzet van de heer Oldenburg bij verschillende activiteiten, de vele ondersteunersbrieven en het feit dat men gezien zijn hoge leeftijd (87) nog steeds op hem kan rekenen maakt hem een bijzondere vrijwilliger. Van 2001 tot 2016 was de heer Oldenburg kantinemedewerker en gastheer bij Voetbalvereniging Bergen. Sinds 1995 is hij lid van de werkgroep verspreiding van de Historische Vereniging Bergen NH en zorgt hij 5x per jaar voor de verspreiding van de Kroniek. Vanaf 1997 komt de hele buurt bij de heer Oldenburg oud papier brengen of hij haalt dit op. Hij slaat het papier op en brengt dit weg. De financiële opbrengst hiervoor is voor Gymsportvereniging Be Quick. Ook is hij al meer dan 20 jaar actief bij Tafeltje Dekje waar hij zorgt voor de verspreiding van maaltijden en is hij al meer dan 15 jaar actief als vrijwilliger bij de R.K. Parochiegemeenschap H.H. Petrus & Pauluskerk in Bergen. Naast dit alles spant hij zich al 17 jaar vrijwillig in voor Bridgeclub De Beeck.
16. De heer N. (Nico) Vrasdonk uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Vrasdonk was en is nog steeds op vele vlakken jarenlang actief als vrijwilliger. Niets is hem teveel en hij staat altijd voor iedereen klaar ondanks zijn hoge leeftijd van 81 jaar.Van 1962-1995 is de heer Vrasdonk actief geweest als vrijwilliger voor voetbalvereniging VV Bergen in verschillende functies. Tot op de dag van vandaag is de heer Vrasdonk betrokken bij de vereniging en is hij zelfs benoemd tot erelid. Al meer dan 10 jaar brengt de heer Vrasdonk met de rolstoelbus de kinderen van de Blauwe Reiger naar diverse sportlocaties of naar hun ouders. Hij is het aanspreekpunt voor de chauffeurs en verantwoordelijk voor de planning. Daarnaast is hij vrijwillig chauffeur voor de rolstoelbus, vanaf 2008 via Rode Kruis en vanaf 1991 bij Rolstoelbus BES. Vanaf 2012 is de heer Vrasdonk vrijwilliger bij ViVa! Zorggroep, locatie De Marke als bezorger van de maaltijden in de wijk voor Tafeltje Dekje. Naast dit alles is de heer Vrasdonk ook bestuurslid en medeoprichter geweest van de 21 km van Bergen én brengt hij voor de RK Parochie in Bergen elke week de Kakoliet (parochieblad) rond in zijn wijk.
17. De heer K. (Klaas) Bosschieter uit Bergen, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (24 april)
De heer Bosschieter maakt zich al vanaf 1978 verdienstelijk voor de gemeenschap. Hij startte als raadslid voor de VVD in Sint Pancras en later na de fusie met Langedijk werd hij voorzitter van de VVD. Nauw betrokken toonde hij zich ook door zijn tienjarig (vice) voorzitterschap van de VVD Bergen. Hij vond het belangrijk dat het culturele leven en de leefbaarheid van het dorp Bergen in de meest brede zin veilig werd gesteld.Ook vanuit zijn werk zette hij zich in door sponsoring van diverse maatschappelijke, culturele en historische initiatieven. Met name pasgeleden heeft hij zich laten zien als een zeer maatschappelijk betrokken persoon, door uit hoofde van zijn bedrijf Afpro Filters mee te werken aan de productie van mondkapjes in de strijd tegen COVID-19. Samen met Koninklijke Auping, Koninklijke DSM en TNO zijn er productielijnen opgezet om tegen kostprijs miljoenen medische mondkapjes te produceren. Onder leiding van de heer Bosschieter is een team van Afpro Filters dagelijks bezig geweest om de productie zo snel mogelijk op te zetten. Dit initiatief werd zeer gewaardeerd en resulteerde in een werkbezoek van Koningin Maxima op 12 mei 2020.
18. De heer W.S. (Wil) Janssen uit Schoorl, Lid in de Orde van Oranje-Nassau (25 april)
Een dorpsarchivaris met een groot doorzettingsvermogen. Iemand die de verbinding legt tussen het verleden en heden en daarmee andere mensen, jong en oud, in staat stelt deze kennis te gebruiken om bij te dragen aan een wereld waarin in vrede met elkaar kan worden geleefd.Al vanaf 1988 is de heer Janssen vrijwilliger bij de Cultuurhistorische Vereniging Scoronlo en van 1988-1992 was hij hier ook bestuurslid. Voor het vele werk dat hij voor de vereniging heeft gedaan, en nog altijd doet, is hij benoemd tot erelid. Dan is hij ook vanaf 1988 al vrijwilliger bij Comité Kamp Schoorl. Zijn kennis en informatie over de geschiedenis van dit kamp zijn onmisbaar gebleken. In 1991 werd het boek 'Het kamp Schoorl' van Albert Boer uitgebracht. Mede door de vele uren onderzoek van de heer Janssen kon dit boek geschreven worden. Ook is in samenwerking met de heer Janssen en educatiecentrum Westerbork is het lesproject 'De oorlog dichtbij huis' ontwikkeld en heeft hij pasgeleden meegewerkt aan het voorzien van informatie aan mevrouw de Lang voor haar boek De razzia's van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam.