Als eigenaar van een koopwoning heb je vast al eens nagedacht over verduurzaming. Tenzij je een recente nieuwbouwwoning hebt is de kans groot dat er nog maatregelen nodig zijn om je huis goed te verduurzamen. Je woning isoleren is er daar één van. Een goed geïsoleerd huis biedt veel voordelen. Maar er zijn meer dingen waar je over na kunt denken.

Waarom is isoleren belangrijk?

Je huis isoleren is belangrijk omdat je daarmee belangrijke stappen zet naar een energiezuinig huis en meer wooncomfort. Je kunt de vloer isoleren, dakisolatie laten aanbrengen en de spouwmuren laten voorzien van isolatie. Met deze drie maatregelen zorg je ervoor dat je in de winter aanzienlijk minder geld kwijt bent aan het warm stoken van je huis. Daarnaast heb je minder snel last van vocht en schimmel. Dat zijn belangrijke zaken als het gaat om gezond wonen en wooncomfort. Je kunt de isolatie van je woning in stappen laten uitvoeren. Zo kun je ook de kosten spreiden.

Vraag subsidie aan

Als je Alpine Isolatie inschakelt voor het isoleren van je huis, dan kun je daarvoor subsidie aanvragen. Dit doe je bij je gemeente. Voorheen was het zo dat je alleen subsidie kreeg als je twee verschillende verduurzamingsmaatregelen trof. Maar die voorwaarde is vervallen. Dus als je wilt starten met spouwmuurisolatie dan kun je daarvoor direct een aanvraag voor subsidie indienen. Zorg ervoor dat je de facturen van verduurzamingsmaatregelen die je laat treffen goed bewaart, want die moet je meesturen met de aanvraag.

Zonnepanelen, wel of niet doen?

Er is de laatste tijd veel discussie over zonnepanelen. De salderingsregeling verdwijnt, waardoor je stroom niet meer kunt terugleveren naar de energiemaatschappij en daarvoor wordt gecompenseerd. Eigenaren van zonnepanelen krijgen daarom het advies om de opgewekte stroom zo veel als mogelijk zelf te gebruiken. De thuisbatterij is in opkomst, hier kun je stroom in opslaan voor gebruik op een later moment. Op die manier kun je de afname van betaalde stroom van het elektriciteitsnet zo veel mogelijk beperken. Het terugverdienen van de investering in zonnepanelen duurt iets langer dan voorheen, maar in circa 7 jaar verdien je de kosten terug. Dat betekent dat je nog zo’n 18 jaar kunt profiteren van gratis stroom. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is namelijk zo’n 25 jaar.

Overstappen op een warmtepomp

Als je nu nog gebruik maakt van een cv-ketel op gas, dan moet je er rekening mee houden dat die vanaf 2026 moet worden vervangen door een warmtepomp als hij aan het einde van zijn levensduur is. Alleen als je kunt aantonen dat je huis niet geschikt is voor een warmtepomp, of als je huis binnen afzienbare tijd wordt aangesloten op een warmtenet kun je nog een gasgestookte cv-ketel laten plaatsen. Een warmtepomp is aanzienlijk duurder dan een cv-ketel. Maar ook hier is een mogelijkheid voor subsidie. Daarnaast kun je een warmtepomp ook huren. Hiervoor betaal je dan een vast bedrag per maand.