Wanneer u betrokken raakt bij een ongeval dan kunt u daarbij ernstig gewond raken. Soms lijken de verwondingen mee te vallen, maar blijkt later dat u bijvoorbeeld niet meer kunt werken of niet meer van het leven kunt genieten zoals vóór het ongeluk. Ook kunt u te maken krijgen met een lange herstelperiode waarin u misschien in een revalidatiekliniek moet verblijven of thuis extra hulp nodig heeft. Sommige kosten worden gedekt door de zorgverzekering, maar lang niet alles. Als er een schuldige is aan het ongeval kunt u daarom overwegen om letselschade te claimen.

Wie betaalt de letselschadevergoeding?

Een letselschadevergoeding wordt in de meeste gevallen betaald door de verzekeraar van de tegenpartij. De meeste mensen zijn in Nederland verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid. Deze verzekering dekt kosten die voortvloeien uit een door de verzekerde veroorzaakt ongeval. Een letselschadejurist kan u bijstaan om ervoor te zorgen dat u alle kosten vergoed krijgt. Slachtoffers vergeten soms kosten die wel degelijk het gevolg zijn van de gebeurtenis. De jurist bespreekt met u wat er is gebeurd, wat de gevolgen zijn en welke kosten hiermee gemoeid zijn.

Directe en indirecte kosten

Bij letselschade kan onderscheid worden gemaakt tussen directe en indirecte kosten. Onder directe kosten valt bijvoorbeeld het moeten aanpassen van de woning omdat u afhankelijk bent geworden van een rolstoel. Dit regelt u met de gemeente, maar vaak geldt er een eigen bijdrage. Deze bijdrage kan als directe kosten letselschade worden geclaimd. Onder indirecte kosten valt bijvoorbeeld dat u uw kinderen niet meer naar school kunt brengen en daarvoor vervoer moet worden geregeld en betaald. Of u kunt uw werk niet meer doen waardoor uw inkomen fors daalt. Een aparte plaats wordt ingenomen door smartengeld. Dit is een bedrag waar geen exacte kosten tegenover staan. Het is een vergoeding voor ‘gederfd levensgeluk’. U kunt bijvoorbeeld niet meer op vakantie of bepaalde hobby’s niet meer doen als gevolg van een ongeval. Daarvoor kan smartengeld worden toegekend.

Bemiddeling bij letselschade

De juristen van Letselschadebureau JBL&G kunnen u bijstaan bij het claimen van een letselschadevergoeding. Dit gebeurt via het minnelijke traject, dus als het kan zonder tussenkomst van de rechter. Dit heeft als groot voordeel dat u geen slepende procedure hoeft door te maken. Letselschadezaken die voor de rechter komen kunnen soms jaren in beslag nemen voordat er een uitspraak ligt en u dus een vergoeding krijgt. Dit is erg belastend voor u als slachtoffer van een ongeval en kankan leiden tot woede en frustratie. Het is daarom vrijwel altijd beter om te proberen om er samen uit te komen. Dat u zich daarbij door een ervaren jurist letselschade laat bijstaan is helemaal niet vreemd. Het is immers niet logisch dat u zelf beschikt over de noodzakelijke kennis om de onderhandelingen goed te kunnen doen.